Anketa

Chodíte na preventívne zdravotné prehliadky?

Športujete aspoň 2x týždenne?

Fajčíte?

Odpovedať

Recepty
Losos na cícerovom pyré so šalátikom
Losos na cícerovom pyré so šalátikom

Suroviny:

250 g údeného lososa
200 g cíceru v konzerve
soľ
korenie
10 g horčice
20 g majolky
citrón - podľa chuti
50 g šalátu frisé
50 g rukoly
balzamikový ocot - podľa chuti
tekvicový olej - podľa chuti
30 g masla
0,1 dl šľahačky

Postup:

Cícer rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, horčicu, majolku, šťavu z citróna a podľa chuti možno pridať aj nasekaný čerstvý koriander. Šľahačku premiešame a pripravíme pyré. Šalátik umyjeme a dochutíme soľou, korením, balzamikom a tekvicovým olejom. Všetko uložíme na tanier, pridáme údeného lososa a podávame.
 
Letné ovocné pokušenie
Letné ovocné pokušenie

Suroviny:

80 g hladkej múky
4 vaječné bielky
80 g kryštálového cukru
80 g masla
mix ovocia (napríklad maliny)
med
škoricový cukor
mäta

Postup:

Hladkú múku, vaječné bielky, kryštálový cukor a maslo zmiešame dokopy metličkou a necháme chvíľu postáť. Rúru rozohrejeme na 190 stupňov. Na prípravu plátov potrebujeme silikónovú podložku, na ktorú polievkovou lyžicou nanesieme polotekuté cesto do kruhového tvaru s priemerom asi 8 cm. Kolieska dáme piecť do rúry, kým sa nesfarbia do zlatista - asi 3-5 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť. Ovocie umyjeme, podľa chuti pridáme med a mätu, prípadne trošku balzamikového octu. Dezert navrstvíme a jemne posypeme škoricovým cukrom.
 
Bravčová panenka s chrumkavým chlebíkom a parenou zeleninou
Bravčová panenka s chrumkavým chlebíkom a parenou zeleninou

Suroviny:

600 g bravčovej panenky
soľ
korenie
viazaničke čerstvého tymianu
1 dl oleja
100 g brokolice
100 g baby karotky
50 g špargle
1 plátok tramezina alebo toastového chleba
1 kg bravčových alebo teľacích kostí
500 g koreňovej zeleniny
200 g cibule
1 l červeného vína
1 l vody

Postup:

Bravčovú panenku opracujeme, odblaníme, nakrájame na štyri úhľadné valčeky, osolíme, okoreníme, posypeme nasekaným čerstvým tymianom a naložíme do oleja na 24 hodín. Zeleninu očistíme, nakrájame, osolíme a dáme na 10 minút napariť. Bravčovú panenku prudko opečieme a buď dokončíme na panvici (pričom ju rovnomerne otáčame na miernom ohni) alebo ju dáme na desať minút do rúry na 180 stupňov. Tramezino alebo toastový chlieb nakrájame podľa panenky v tavre obdĺžnika a na rozohriatej grilovacej panvici opečieme. Naparenú zeleninu pokvapkáme roztopeným maslom, uložíme ju na toast, mäso nakrájame na plátky a uložíme na tanier. K panenke podávame silnú hnedú omáčku, ktorú pripravíme z bravčových alebo teľacích kostí: kosti upečieme, potom ich preložíme do hrnca, pridáme očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu, zarestujeme, pridáme paradajkový pretlak a poriadne orestujeme. Podlejeme vodou a červeným vínom. Pridáme čerstvý tymian a varíme do zhustnutia sedem hodín. Dochutíme.
 
Koláčik s tekutou čokoládou na vanilkovom dipe
Koláčik s tekutou čokoládou na vanilkovom dipe
(10 porcií)

Suroviny:

250 g čokolády na varenie
8 vajec
5 PL hladkej múky
120 g kryštálového cukru
120 g masla
300 g Tatra mlieka
1 vanilkový struk
50 g vanilkového cukru
mäta na ozdobu

Postup:

Čokoládu roztopíme s maslom vo vodnom kúpeli, vajcia vymiešame do peny s kryštálovým cukrom a hladkou múkou. Vytvoríme polotuhé cesto, ktoré nalejeme do vopred maslom a cukrom vymastených zapekacích misiek. Do stredu pridáme kocku čokolády a pečieme 11 minút pri teplot 180 stupňov Celzia. Tatra mlieko necháme redukovať, pridáme vanilkový struk a vanilkový cukor, čím vytvoríme vanilkovú· omáčku. Všetko pekne nazdobíme a podávame.
 
Vývar s restovanou zeleninou
Créme Brulée z husacej pečene
(10 porcií)

Suroviny:

400 g husacej pečene
100 g šľahačky
100 g mlieka
3 celé vajcia
3 žĺtky
2 dl vína Portito bianco
soľ

Postup:

Husaciu pečeň dôkladne odblaníme, odžilkujeme, nakrájame na menšie kúsky a vymixujeme s vajcami a žĺtkami. Portito bianco varením zredukujeme asi na 0,05 dcl, šľahačku s mliekom dáme zohriať asi na 80stupňov Celzia. Do rozmixovanej husacej pečene pridáme zredukované Portito bianco, šľahačku s mliekom a soľ. Získame tak tekutú hmotu, ktorú precedíme a rozdelíme do zapekacích misiek. Pečieme vo vodnom kúpeli na 150 stupňov Celzia asi 15 – až 20 minút.
 
Vývar s restovanou zeleninou
Vývar s restovanou zeleninou

Suroviny:

200 g kuracích pŕs
100 g cukiny
100 g brokolice
50 g hrášku
50 g šampiňónov
soľ
korenie
sójová omáčka podľa chuti
olej na opekanie

Postup:

Pripravíme klasický vývar z mäsa, kostí a koreňovej zeleniny. Kuracie prsia, cukinu, brokolicu a šampiňóny nakrájame. Kuracie prsia osolíme, okoreníme, pokvapkáme sójovou omáčkou a prudko opečieme dozlatista a pridáme ostatnú zeleninu. Všetko orestujeme a vložíme do zohriateho vývaru.
 
Hovädzí_stejk
Hovädzí steak na špargľovom ragú

Suroviny:

800 g hovädzej sviečkovej
soľ
korenie
500 g bielej a zelenej špargle
3 PL hladkej múky
1 dl šľahačky
3 dl silného hovädzieho vývaru
0,5 l oleja
50 g masla
viazanička tymianu
cherry paradajky

Postup:

Hovädziu sviečkovú odblaníme a nakrájame na 200-gramové steaky, ktoré osolíme, okoreníme a naložíme do oleja na 24 hodín. Špargľu očistíme a krátko povaríme v osolenej vode. Na masle pripravíme bledú zásmažku a zalejeme silným hovädzím vývarom a šľahačkou. Pridáme časť nakrájanej špargle. Všetko prevaríme, dochutíme a rozmixujeme. Do hotovej špargľovej omáčky pridáme zostatok nakrájanej špargle a prevaríme. Steaky opečieme na rozpálenej panvici zo všetkých strán a dáme ich dorobiť do rozohriatej rúry na 180 °C asi na 8 až 10 minút - podľa chuti. Vkusne naservírujeme a podávame. Vhodné víno: Lipovina.

 
Jahnacia kotleta
Jahňacia kotleta s restovaným špenátom na Portito-omáčke
(4 porcie)

Suroviny:

1 kg jahňacích kotliet
soľ
korenie
300 g čerstvého špenátu
50 g cesnaku
3 dl omáčky Bratenjus
viazanička čerstvého tymianu
cherry paradajky na ozdobu
olej
maslo

Postup:

Jahňaciu kotletu rozdelíme na štyri rovnaké porcie, osolíme, okoreníme, pridáme čerstvý tymian a naložíme na 24 hodín do oleja. Po naložení kotletu sprudka opečieme a dáme na asi 16 minút (podľa veľkosti) piecť do rúry pri teplote 180 °C. Špenát umyjeme, osušíme a tesne pred podávaním prehrejeme na masle, pridáme cesnak, čierne korenie a soľ. Kotletu prerežeme na polovice, položíme ich na tanier a pridáme špenát. Omáčku vyrobíme z výpeku, do ktorého pridáme Portito bianco a Bratenjus (alebo silný mäsový vývar). Vhodnou prílohou sú opečené zemiakové šúľance.

 
Telaci stejk
Teľací stejk s kuriatkovým rizotom
(4 porcie)

Suroviny:

900 g teľacieho chrbáta
200 g kuriatok
100 g ryže
50 g póru
2 g soli
1 g čierneho mletého korenia
viazanička tymianu
2 dl základnej hnedej omáčky (Bratenjus)
0,5 dl oleja
0,5 dl Portito bianco
čakanka na dekoráciu
cherry paradajky na dekoráciu
1 dl šľahačky
viazanička petržlenovej vňate

Postup:

Teľací chrbát opracujeme, nakrájame na 4- až 5-centimetrové stejky, osolíme, okoreníme a naložíme do oleja. Kuriatka poriadne umyjeme, očistíme a uvaríme. Kuriatka scedíme, orestujeme ich s pórom, pridáme hnedú omáčku, šľahačku a necháme prejsť varom. Pridáme vopred uvarenú ryžu. Rizoto dochutíme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Stejky sprudka opečieme na rozpálenej panvici a dopečieme ich na miernom ohni alebo v rúre na 170 °C asi 7 minút. Dozdobíme a podávame.
 
Posirovany zubac
Pošírovaný zubáč na restovanom špenáte
(4 porcie)

Suroviny:

600 g filiet zo zubáča
soľ
biele mleté korenie
4 strúčiky cesnaku
250 g špenátu
1 citrón
2 dl bieleho vína
štipka muškátového orieška

Postup:

Zubáča opracujeme a nakrájame na porcie. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme variť do bieleho vína s vodou, citrónom a nakrájaným pórom.
Jemné rybacie mäso potrebuje len krátku tepelnú úpravu - stačí 7-8 minút. Umytý, prebratý špenát krátko orestujeme na cesnaku s maslom, osolíme, pridáme štipku muškátového oriešku a rýchlo podávame.
Podľa chuti možno pridať aj smotanovo-rybaciu omáčku vyšľahanú do peny.

 
<< Začiatok < Dozadu 1 2 Dopredu > Koniec >>

Stránka 1 z 2